Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajhullás nőknél

 

A női hajhullás leggyakrabban előforduló formája az ún. telogén effuvium, melynek során a haj hirtelen utolsó fejlődési stádiumába lép át, ami nagymértékű hajhullással jár. Általában a hormonális rendszert érő intenzív stressz, vagy gyógyszerek mellékhatásai váltják ki. Bármilyen korban jelentkezhet, kialakulása többnyire hirtelen és az állapot 6 hónapon belül magától javul, de egyes nőknél krónikus betegséggé alakul. Mivel a telogén effluvium a kialakulás pillanatától kezdve folyamatosan fejlődik, kopasz foltok helyett általános hajritkulást, térfogatcsökkenést okoz.

A haj életciklusa két szakaszra osztható: növekedési vagy anagén fázis (kb. 3 év), és nyugalmi vagy telogén fázis (kb. 3 hónap). A nyugalmi fázis során a haj a gyökérben marad, amíg az anagén fázisban kinövő új hajszál ki nem tolja onnan. A hajszálak összességének kb 15%-a folyamatosan pihenő fázisban van, de hirtelen stressz hatására egyszerre nagyobb menyiségú hajszál léphet át a telogén fázisba. Ez a mennyiség három hónap elteltével kihullik. Az új hajszálak növekedésével a haj minősége javulhat, mennyisége megnövekedhet. Betegség vagy stressz következtében a legtöbb felnőtt ember élete során már tapasztalta ezt az állapotot.

A hajhullás gyakori oka az androgenetikus alopecia (AGA), mely a test hormonszintjével áll összefüggésben. Ebben az esetben főleg a mindkét szülőtől egyaránt örökölhető genetikai adottságok játszanak fontos szerepet. Az androgenetikus alopecia (AGA) a negyven év fölötti nők kb. 50%-át sújtja. A felmérések alapján a nők 13 %-ánál bizonyos mértékig még a menopauza előtt jelentkezik az efajta hajhullás, mely a menopauza után még gyakoribbá válik, sőt a felmérések egyike szerint a 65 év feletti nők egészen 75%-át sújthatja. A hajvesztés a nőknél más formában jelentkezik mint a férfiaknál. Míg a férfiak haja leginkább a homlok oldalain és a fejtetőn ritkul, nők esetében inkább általános hajritkulásról beszélhetünk.

A női hajhullás további formája az alopecia areata, amely a populáció több mint 2%-át érintő immunrendszeri megbetegedés. E megbetegedés során a fehérvérsejtek megtámadják a hajgyökereket, a hajhagymák ennek hatására összemennek és a hajtermelés radikálisan lelassul, sőt hónapokra, vagy akár évekre teljesen leállhat. Bizonyos idő elteltével a haj teljsen vagy részlegesen visszanőhet, de előfordulhat az is, hogy végképp nem nő vissza. A jó hír az, hogy a hajhagymák életben maradnak és működésük újraindítható. A rossz hír az, hogy a mai napig nem sikerült kideríteni hogyan.

 

Ludwig skála szerinti hajhullás a nőknél

 

• A női hajhullással kapcsolatos hiedelmek és téveszmék

  • Azt jelenti, hogy Ön nem két X kromoszómával rendelkező valódi nő
  • Nagymértékű hajmosás a kiváltó oka
  • Túlzott fésülés okozza
  • A hajfestés és dauerolás maradandó hajhullást okozhat
  • A sapka vagy paróka viselése is kiválthatja
  • A haj teljes leborotválásával a haj megsűrűsödik
  • A fejenállás elősegíti a haj újranövését
  • A hajhullás az agy túlterheltségének jel

Vigyázzon a csodagyógyszerekkel!

Ha a világhálón körültekint, rengeteg varázslatos gyógyírt fog találni hajhullás ellen, furcsábbnál furcsább növényi tonikumoktól vagy akár mechanikus gépezetek formájában. Ilyen esetekben a legfontosabb, hogy ne higyjen a hajhullásról terjedő hidelmeknek és áltényeknek.

Mi a teendő

Több lehetőség is kínálkozik. Megbékélhet a változással és megtanulhat vele élni.

Hordhat parókát vagy kipróbálhat különféle orvosi kezelésket – egy hajplasztikai beavatkozás sokszor segítség lehet.

Kipróbálhatja a Matrix, Joico és a Rising hajhullás elleni és hajerősítő terápiáit...... :)