Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hajhullás férfiaknál

A haj bármikor elkezdhet ritkulni, különösképp a homlok oldalsó részein és a fejtetőn. Vannak férfiak, akiknél ez a folyamat már a serdülőkor során elindul, de legtöbbjüknél 20 és 30 éves kor között kezdődik. A folyamat általában kis mértékű ritkulásként indul, melyet a haj láthatóbb, nagyobb mértékű hullása, a fejbőr láthatóvá válása követ.

Vannak férfiak akiket ez a folyamat egyáltalán nem zavar. Más esetekben viszont komoly érzelmi stresszt, vagy akár depressziót is okozhat.

hajhullás (mely többnyire örökletes) férfiak esetében mindenekelőtt a homlok oldalsó részein és a fejtetőn jelentkezik. Kiváltó oka a DHT (dihydrotesztoszteron) túltermelése okozza, s azt eredméynezi, hogy a hajhagymák egyre gyengébb és gyengébb hajszálakat termelnek, míg végül a hajnövés teljesen leáll.

     Hajhullás férfiaknál a Norwood-skála szerint

A hajhullás további okozói:

  • Vashiány - vérszegénység

  • A pajzsmirigy elégtelen működése

  • A fejbőr gombás megbetegedése

  • Gyógyszerek mellékhatásai

  • Stressz

Ezek a hatások többnyire befolyásolhatóak.

Ha a hajhullás okán változtatni tudunk, a folyamatot akár meg is állíthatjuk. Ha például vérszegénység okozza a hajvesztést, könnyűszerrel orvosolhatjuk vaspótlással, megfelelő étrend vagy ásványianyag-tabletták formájában.

Számtalanszor próbálkoztak már különféle, a hajvesztés megállítására vagy visszafordítására irányuló gyógymóddal, de egyik sem volt igazán sikeresnek mondható. Rengeteg kénytelen szembenézni a ténnyel, hogy hajuk növekedése minden ok nélkül lelassul vagy teljesen leáll.

Ajánlatos ilyenkor az orvoslátogatás is, hogy megbizonyosodjunk róla, nem betegség okozza-e a hajhullást, kiváltképp ha a folyamat olyan területeken jelentkezik, melyek nem illenek a klasszikus férfi hajhullás mintájába. Különösen fontos hogy orvoshoz forduljunk ha a hajhulláshoz más tünetek is járulnak (például fáradékonyság), ilyenkor vérvizsgálatra van szükség.

A hajhullásra jótékony hatással lehetnek a különféle növényi eredetű, cinket, magnéziumot, vasat, E-vitamint vagy más aktív elemeket tartalmazó termékek. Ezek a gyógyító tonikumok szabadon hozzáférhetőek.